Ook een eigen peutersite? kijkonzepeuter.nl

dagboek

Deze tekst informeert u over de MIC-KEY voedingssonde. In deze folder leest u achtereenvolgens over wat een MIC-KEY is, de plaatsing van de MIC-KEY, het thuis vervangen van de MIC-KEY, de verzorging en wat u moet doen bij problemen en/of vragen.

Wat is een MIC-KEY ?
Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via het al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden wanneer uw kind al een PEG -sonde heeft. De MIC-KEY (MIC-KEY is de merknaam) is gemaakt van siliconen. Aan het uiteinde van de sonde in de maag zit een opblaasbare ballon en op de buik (het externe basis deel) zit een voedingspoort en een ballonventiel. Met behulp van een verlengslang kunnen via de voedingspoort de benodigde hoeveelheden voeding en vocht in de maag gebracht worden. Via het ballonventiel wordt de ballon met vloeistof gevuld.

De MIC-KEY is beschikbaar in verschillende maten. Zowel de diameter van de voedingssonde als de lengte kan verschillen. In het Emma Kinderziekenhuis wordt echter maar één maat diameter gebruikt, namelijk french 14. De uiteindelijke lengtemaat voor de voedingssonde wordt pas bepaald tijdens de plaatsing.

De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Het ballonventiel
De siliconenballon wordt met vloeistof (meestal kraanwater) gevuld en geleegd via het ballonventiel. In dit ballonventiel bevindt zich een mechanisme dat ervoor zorgt dat het water niet zomaar uit de ballon kan terug lopen. Het ventiel mag alléén gebruikt worden bij het controleren van de balloninhoud en bij het vervangen van de button. Er mag nooit voeding of medicijnen via dit ballonventiel gegeven worden.

2. De voedingspoort
De voedingspoort is de opening in het externe basisdeel die door middel van een afsluitdopje geopend en gesloten kan worden. Deze voedingspoort geeft toegang naar de maag. Met behulp van een verlengslang die op deze voedingspoort gekoppeld kan worden, kunt u voeding, vocht en medicijnen aan uw kind geven. Deze verlengslang moet u altijd gebruiken en na gebruik goed schoonmaken. In de voedingspoort zit ook een klepje dat ervoor zorgt dat er geen maaginhoud naar buiten kan lopen als het afsluitdopje open staat.

3. Het externe deel (datgene wat je ziet op de buik)
Het externe basisdeel houdt de voedingssonde op de plaats. Daarnaast zorgt dit gedeelte er door middel van een afsluitdopje voor dat de voedingssonde geopend en gesloten kan worden. De onderkant van het basisdeel moet zich net boven het huidoppervlak bevinden. Op deze manier blijft de huid eronder en eromheen bereikbaar voor frisse lucht. Een goede afstand vanaf de huid is 3 mm; dat is ongeveer de dikte van een munt.

4. De ballon
De voedingssonde wordt door een met vloeistof gevulde ballon die in de maag zit op zijn plaats gehouden.

Waarom een MIC-KEY button?
De redenen om een MIC-KEY button te plaatsen zijn velerlei. Sommige kinderen hebben problemen met een PEG-sonde omdat die hen belemmert bij het spelen. Voor kinderen die zeer beweeglijk zijn of die bijvoorbeeld veel aan sport en spel doen, is de button zeer geschikt. Ook voor kinderen die vaak op hun buik slapen levert deze button voordelen op. Voor kinderen die de neiging hebben een PEG-sonde er uit te trekken, kan de button ook een oplossing zijn. Als de toedieningsslang is verwijderd heeft uw kind alleen een kleine platte knoop zichtbaar op de buik. Een ander groot voordeel is dat u als ouder de MIC-KEY voedingssonde zelf kunt vervangen wanneer hij stuk is.

Het inbrengen van de MIC-KEY button

De MIC-KEY wordt de eerste keer in het ziekenhuis geplaatst. Het verwijderen van de PEG-sonde vindt onder narcose plaats. Omdat de MIC-KEY button er in verschillende lengtematen bestaat, wordt pas tijdens de verwijdering van de PEG-sonde de definitieve lengtemaat van de button bepaald. Uiteindelijk wordt de MIC-KEY in het al bestaande stoma geplaatst. In het vervolg kunt u zelf een nieuwe MIC-KEY sonde inbrengen. U krijgt instructies hoe vaak u de MIC-KEY moet vervangen.

Hoe vervangt u de MIC-KEY voedingssonde?

Zorg ervoor dat u altijd een reserve button in huis hebt vóórdat u de oude button vervangt. Het is altijd van groot belang om een reserve button bij u te hebben.
Was altijd eerst de handen met water en zeep voordat u de MIC-KEY button gaat vervangen.
Verwijder de MIC-KEY uit de verpakking.
Controleer de ballon door er 5 ml water in te spuiten. Zodoende kan gecontroleerd worden of de ballon niet lekt en of deze zich mooi rond vult.
Zuig de ballon weer leeg.
Maak de huid rondom de sonde met een draaiende beweging en met een gaasje lauwwarm kraanwater schoon.
Spuit wat kathetergel op de huid rondom de fistel.
Haal de ballon van de MIC-KEY die in de maag van het kind zit leeg en controleer een paar keer of al het water eruit is door er met de spuit krachtig aan te zuigen.
Haal de MIC-KEY voorzichtig met een draaiende beweging uit de fistel en met de andere hand wordt ondertussen de buikwand tegen gehouden.
Spuit weer wat kathetergel op de fistel en druk de nieuwe MIC-KEY voorzichtig, met een licht draaiende beweging, in de maag.
Plaats de spuit met 5 ml water op het ventiel en vul de ballon voorzichtig.
Verwijder tot slot de overtollige kathetergel.

Reageer